Sajtjainkat a Balaton legjobb alapanyagai közé válaszották!


Ezek a Balaton régió legjobb alapanyagai 2016-ban: ha még nem hallott a balatonfenyvesi angus marháról és a vászolyi sajtról, itt az ideje megjegyezni ezeket a kiemelkedően jó minőségű hazai termékeket, és persze a termelőket is. Ők voltak azok, akiket a Balatoni Gasztrotérkép vendéglősei és séfjei a legkiemelkedőbbnek tartottak ebben az évben, figyelembe véve a folyamatos, megbízható minőséget, szállítási kapacitást, és persze a vendégek visszajelzéseit.

A "Balaton Alapanyaga 2016" kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátó egységekre, a hazai termelőkre és a helyi vendéglősök összefogására.  

 

Jó alapanyagok nélkül nem lehet

"Nagyon fontosnak tartjuk, hogy beszéljük az alapanyagokról, hiszen az egész gasztronómiának ez a kiinduló pontja.Sokat hallunk arról, hogy kevés a megbízható termelő, ugyanakkor úgy látjuk, hogy lassan, de biztosan növekszik az olyan gazdaságok száma, amik igenis képesek profin ellátni a régiós éttermeket.Szeretnénk támogatni és elismerni a hazai termelőket, és tovább népszerűsíteni az egész éves balatoni gasztronómiát, valamint a vendéglátók pozitív, összefogáson alapuló szemléletét, ezért is döntöttünk úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal létrehozzuk a Balaton Alapanyaga díjat - mondták el a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.

A nevek

 

A kiválasztást végző vendéglős csapat tagjai mind-mind a balatoni régió kiemelkedő gasztronómiai szereplői: Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró), Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda), Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány), valamint Jakabffy László (Gundel Károly-életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója).

Az alapanyagok meghatározásánál a magas minőség mellett

a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől.

A szakmai "zsűri" tagjai két-két javaslatot hoztak a közös megbeszélésre, ahol szinte teljes egyetértésben választották ki a régió számukra legkiemelkedőbb alapanyagait, a balatonfenyvesi angus marhát és a vászolyi sajtot. A Balatoni Gasztrotérkép csapata hagyományteremtő szándékkal hozta létre ezt a kampányt, ezentúl minden év végén megválasztják majd az adott év "Balaton alapanyagát", ezzel szeretnék ösztönözni is a magyar termelőket.

 

"A vászolyi sajtok rendszeres szereplői az étlapunknak, saját kategóriájábanelképesztően jó minőségű és mindig megbízható termékek"– mondta el Deli János, a Márga bisztró társtulajdonosa.

Teljes cikk az Origo jóvoltából itt« Vissza a kapcsolódó anyagokhoz